reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Marta Novotná

Marta Novotná

Bloger 
  • Počet článkov:  200
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som optimista, ktorý niekedy odoláva tvrdej realite, niekedy sa vracia do minulosti, detstva a mladosti, ale snažím sa veselo a i vážne, žiť v tomto reálnom svete. Zoznam autorových rubrík:  Vtipné príbehySúkromnéAutomobilDoprava a dopr. predpisySlužbyFoto - článkySviatky, kultúra a tradícieŠkola a spomienkyStarobaPočítač a rodinaPríroda a jedloPoéziaŽena, rodina, deti, spomienkyPríroda a zvieratkáVzťahyPráca, dôchodok, spomienkySpoločnosťDrogyZdravie

reklama

Vzťahy

Chcem, aby sa stal zázrak ...

Marta Novotná

Chcem, aby sa stal zázrak ...

Kúpila som si moje obľúbené časopisy a doma som si ich čítala. Zo stránky jedného z nich sa na mňa usmievala moja priateľka z blogu, Eva a vedľa nej sedeli jej dve dcérky. Článok ma zaujal, veď išlo o moju priateľku a jej deti. Dávno som ju už nevidela a nepočula, a tak som sa potešila, že ju vidím a niečo sa o nej dozviem. V článku pisateľka opísala ich vzájomnú lásku a ich nažívanie v rodine a hlavne nádej, že jej zdravotné problémy, ktoré má, sa za pomoci jej troch detí, na dobré obrátia. Pri čítaní som si to v duchu veľmi želala aj ja. Vlastne, ten článok pôsobil na mňa optimisticky, a tak som si myslela, že sa všetko zlepšuje.

  • 28. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 256x
  • 46
Mrzutosť na dvore bytového domu

Marta Novotná

Mrzutosť na dvore bytového domu

V terajšej nervóznej dobe sa vám môže prihodiť hocičo. Ľudia sú nevyspytateľní a vystupujú sebavedomo ako neomylné bytosti. Každému z nás sa pritrafí urobiť nejakú hlúposť, ale väčšina sa neškriepi a prizná sa, že pochybili. Väčšina ľudí sa snaží  byť tolerantná  a nikdy kvôli omylu a kvôli tomu čo je alebo z kadiaľ je človek, nikoho neuráža. Často počúvam, že starší ľudia kričia a sú neznesiteľní. V tomto prípade bol taký mladý cca 25-ročný muž, ktorý sa nevedel správať a ani sa spratať do kože. Všetko sme mohli vyriešiť v pokoji a v úcte. Ale v tomto prípade to nešlo. Kto vie, či príčinou mladíkovej agresivity nebol alkohol alebo drogy? Na príčinu mladíkovej neúcty a akéhosi vybíjania si zlosti na nás, sme došli až neskôr. Išlo mu o to akú ŠPZ máme na našom aute a podľa toho usúdil, že akej sme národnosti. Asi nevedel, že podľa ŠPZ sa národnosť určiť nedá. A keby aj, tak úctu si zaslúžime všetci, či sme takej alebo onakej národnosti. Netreba hneď kričať a urážať. V tomto štáte sme, bez rozdielu národnosti, všetci doma.

  • 1. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 006x
  • 36
Našla konečne pokoj a šťastie?

Marta Novotná

Našla konečne pokoj a šťastie?

Prišla k nám do úradu, lebo sa dozvedela, že prijímame do zamestnania zdravotne postihnutých zamestnancov. Bola veľmi komunikatívna. Najskôr sa popýtala kompetentnej kolegyni na možnosti práce v našom úrade a o tom aké doklady má doložiť. Slovo dalo slovo a už aj sypala o svojom zaujímavom a niekedy aj neľahkom živote.  Ľudské osudy ma zaujímajú, a tak mi kolegyňa dotyčnú pani predstavila. Hneď pri predstavení, ma poprosila: “Prosím, hovorte mi Betka.“. Posadila sa naproti mňa a rozprávala. S kolegyňou sme ju so záujmom počúvali. Život sa s ňou nemaznal. Neustále sa menil, či už v partnerskom vzťahu, v práci a podľa toho sa menilo aj jej zdravie. Na príklade zo svojho života, poukázala na nezmyselnosť národnostných problémov. Nakoniec nám oznámila, že snáď už konečne našla svoje šťastie, a to nielen preto, že našla vhodné zamestnanie pre seba ako invalidky, ale našla aj milého partnera. Páčilo sa mi, že o prekonaných problémoch nám porozprávala s nadhľadom, bez zaujatia voči aktérom jej života a bez veľkej ponosy na svoj život. Jednoducho, len konštatovala a v očiach mala zvláštne ohníčky radosti. Prečo, to sa dozviete z ďalšieho rozprávania.

  • 17. aug 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 376x
  • 24
Zdravotne postihnutý, prepadnutý za bieleho dňa

Marta Novotná

Zdravotne postihnutý, prepadnutý za bieleho dňa

Zažili sme v práci šok. Vyvolala ho príhoda, ktorá sa stala, jedného aprílového dňa, nášmu kolegovi Vincovi, na ceste do práce. Mohlo sa to stať každému z nás. Je to jeden z príkladov toho, že sa nájdu ľudia, ktorí sú schopní urobiť kvôli pár eurám čokoľvek a napadnúť kohokoľvek. Okrem toho je zarážajúca ľudská nevšímavosť a neochota okoloidúcich ľudí. Naopak je pekné ako sa zachoval náš šéf a kolegovia. Celý príbeh Vám opíšem v nasledujúcich riadkoch.

  • 24. apr 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 118x
  • 135
Dá sa napraviť to, čo sa pokazilo?

Marta Novotná

Dá sa napraviť to, čo sa pokazilo?

Veľakrát sa zamýšľam nad tým, že čo spôsobuje odcudzenie dvoch ľudí, ktorí žijú desaťročia v spokojnom a šťastnom manželstve. Vždy si rozumeli a vzorne vychovali spolu deti, ktoré sa osamostatnili. Vybudovali spolu krásny domov. Odrazu prídu hádky, nerozumejú si. Sedávajú vedľa seba ako dvaja cudzinci, hoci predtým sa spolu porozprávali a rozumeli si. V ich prejave bolo plno lásky. Mali spoločné záujmy, ktoré akoby šibnutím zázračného prútika skončili. Zrazu má každý iný záujem. Sú voči sebe viac kritickí. Sú citliví na každé slovíčko, dokonca dochádza aj k urážkam, podceňovaniu, ironizovaniu toho druhého, čo predtým nikdy nebolo. Na milé slová vo vzájomnej komunikácii akoby zabudli. Doma vládne napätie a nepohoda. V tých najhorších prípadoch zavládne z jednej alebo druhej strany násilie a teror a nemusí byť len fyzický, ale aj psychický. Prečo? Je to preto, lebo v manželstve nastáva nuda a stereotyp? Nevedia spolu komunikovať? Alebo sú aj iné príčiny? V mojom okolí je takýchto prípadov nemálo, a preto som sa rozhodla tejto téme venovať.

  • 5. sep 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 565x
  • 100
reklama
Mladý, chorý, opitý, drzý a nevďačný začal prázdninovať

Marta Novotná

Mladý, chorý, opitý, drzý a nevďačný začal prázdninovať

Málokedy som rozmýšľala nad morálkou ľudí. Ľudí som brala takých akí sú. Každý má svoje zlé a dobré stránky. Každodenné stretanie sa s mladými ľuďmi z gymnázia a s deťmi zo základnej školy, styk s ľuďmi v práci, ktorí riešili problémy so závislosťou, šikanou a domácim násilím a posledný zážitok s mladými chlapcami ma prinútilo o tom pouvažovať. K rozhodnutiu napísať skúsenosti na túto tému ma podporil jeden dobrý článok o morálke na blogu . Akosi sa vžilo, že mladí ľudia a nielen tí, sa cítia dôležití, keď používajú silné a neslušné slová. Zdá sa im, že keď sú k starším ľuďom, rodičom, učiteľom, alebo k hocikomu na ulici arogantní a drzí, tak sú hrdinovia. O nevďačnosti ani nehovorím. Veď, rodičia sú povinní ich chovať, ľudia ich musia počúvať, atď. A úcta, tá sa teraz akosi nenosí. Ten je hrdina, kto má veľký jazyk. Potvrdil mi to aj manžel, ktorý pri každodennom cestovaní, zažije s ľuďmi všeličo.

  • 17. júl 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 095x
  • 108
Som Slovenka ako repa a žijem na južnom Slovensku

Marta Novotná

Som Slovenka ako repa a žijem na južnom Slovensku

Keď na blogoch a iných médiách čítavam články a diskusie, resp. počúvam, o spolužití Maďarov a Slovákov na juhu Slovenska, kadečo ma rozladí a pobúri. Hodnotia hlavne tí, ktorí spolu s nami, tu, na juhu, nežijú. Nemyslím tým len obyvateľov Slovenska, ale aj niektorých nadšencov zo zahraničia. Títo všetci majú zaručené informácie o spolužití týchto dvoch národností.

  • 24. jún 2009
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 12 286x
  • 216
Nie je úradník ako úradník

Marta Novotná

Nie je úradník ako úradník

Počuli ste už, že sa niekto sťažoval na úradníkov, ktorí pracujú s klientami? Ja veľakrát. Jeden pochybil a potom boli všetci zlí. Vypočula som si, že všetci sú neschopní, nič nerobia, len si sedia, sem - tam niečo napíšu, len sa flákajú, majú vysoké platy, atď. Čo si ľudia vedia za chvíľu navymýšľať a pritom nepoznajú skutočnosti. Nadávali a nerozmýšľali, že úradník je človek ako hociktorý iný. Sú aj takí, aj takí. Nehovoriac o ich zodpovednosti, či väčšej, alebo menšej, podľa toho, čo robia. Niekedy im niet čo závidieť, lebo práca s ľuďmi nie je ľahká. Ktovie, či je vždy tá námaha adekvátne ohodnotená. Preto ma zaujal príbeh, ktorého som bola svedkom v našej VÚB. Stála som tam, v dlhom rade, pred pultom s označením “Osobné účty” a všimla som si komunikáciu ženy s mladou úradníčkou pri pulte s označením “Podnikateľské účty“. Nasledujúci príbeh čitateľom veľmi rada popíšem. Už aj preto, lebo ženu, ktorej sa príbeh stal, som poznala a svoje pocity mi neskôr porozprávala.

  • 21. nov 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 714x
  • 48
Keď sa opila, nech si pomôže sama...!

Marta Novotná

Keď sa opila, nech si pomôže sama...!

Bola chorá, na invalidnom dôchodku a často odkázaná na pomoc iných. Von z bytu do vzdialenejších častí mesta sama radšej nechodila, lebo nie vždy, to dopadlo dobre. Vonku bola väčšinou, v sprievode svojich najbližších. Niekedy, keď si myslela, že sa cíti lepšie a nabrala odvahu, vykročila do mesta sama. Veď načo budem otravovať manžela, alebo priateľky. Manžel denne cestuje za prácou. Každý deň, ktorý nestrávi v práci, znamená pre nich stratu peňazí. Jej invalidný dôchodok je almužna. Párkrát sa odvážila ísť sama zo sídliska do vzdialeného mesta. Nie vždy, sa jej to však vyplatilo. Presvedčila sa, že ľudský cynizmus a arogancia existuje, hoci veľakrát zažila aj ľudskú lásku a milú ochotu. Vždy tvrdila, že v každom z nás je kus dobrého. Po skúsenostiach, si  svoj názor trošku poopravila. Stalo sa jej, že keď odpadla v meste, tak do nej nejakí mladíci kopali, lebo načo sa opila. Je to smutné, ale nemá len jednu takú skúsenosť. No, veď rozhodnite sami, či to konanie ľudí bolo správne? Jednu príhodu o nej, vám priblížim.

  • 23. okt 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 006x
  • 26
Samozrejmosť alebo dobrota?

Marta Novotná

Samozrejmosť alebo dobrota?

Na tému “dobrých ľudí” som si prečítala veľa článkov a postrehov. Pripájam sa k tým, ktorí si myslia, že dobrí ľudia ešte stále existujú a vždy to tak bude. Na druhej strane, čo je to byť dobrý? V každom z nás je niečo dobre, ale aj zlé. Závisí potom od okolnosti, prostredia, a pod., ktoré túto vlastnosť rozvíjajú. Je možné, že pre niekoho sa môžeš aj roztrhať a nie si dobrý a niekomu si sympatický a si veľmi dobrý. Je to subjektívne. Čítala som o dobrých ľuďoch, ktorý našli nejakú stratenú vec a poctivo ju vrátili. Zamýšľam sa, či to nie je to samozrejmosť, vrátiť nájdenú vec? Ľudia vychádzajú pri hodnotení skutkov, zo svojích skúsenosti, či záporných, alebo kladných. Bohužiaľ, niekedy v ich skutkoch platí aj príslovie: “Podľa seba, súdim teba“. Alebo už odmietame uveriť, že ľudia prestali byť dobrí, poctiví a slušní? Príhodu o dobrom a skromnom človeku, ktorý vykonal dobrý skutok, vám rozpoviem.

  • 6. okt 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 592x
  • 49
reklama
Najradšej by vošiel autom až do paneláku

Marta Novotná

Najradšej by vošiel autom až do paneláku

Pozerám sa z okna. Aj moja suseda. Pozorujeme situáciu na chodníku pred činžiakom. Sme pobúrené správaním sa mladého muža Doda. Dodo je nových susedov z prízemia syn, ktorý v našom paneláku nebýva. Je len na návšteve u rodičov. Ale ako neskôr pochopíte, na návšteve vo veľkom štýle. Auto zaparkoval na chodníku a zablokoval tak možnosť odjazdu viacerých aut. Zdalo sa nám, že by najradšej vyšiel autom až do bytovky. Jeho nevysvetliteľné správanie upútalo našu pozornosť. Veď pred bytovkou je toľko voľných miest na parkovanie.

  • 28. mar 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 956x
  • 17
Grófstvo ako zo zlého sna

Marta Novotná

Grófstvo ako zo zlého sna

Rozprávka ... Rozprávala mi ju moja priateľka. Posúďte sami, či grófstvo, o ktorom si teraz prečítate, patrí do demokratickej spoločnosti. Týka sa to verejného úradu, ktorý riadi riaditeľ. Vlastne gróf, keďže je to rozprávka. Doslova ovláda deväť pracovníkov, služobníčkov. Nie je to hlúpy gróf, veď okrem jeho služobníčkov si jeho konanie nikto nevšimol. Alebo nikto nechcel vidieť?

  • 13. mar 2008
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 176x
  • 10
reklama
SkryťZatvoriť reklamu