reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Marta Novotná

Marta Novotná

Bloger 
  • Počet článkov:  200
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som optimista, ktorý niekedy odoláva tvrdej realite, niekedy sa vracia do minulosti, detstva a mladosti, ale snažím sa veselo a i vážne, žiť v tomto reálnom svete. Zoznam autorových rubrík:  Vtipné príbehySúkromnéAutomobilDoprava a dopr. predpisySlužbyFoto - článkySviatky, kultúra a tradícieŠkola a spomienkyStarobaPočítač a rodinaPríroda a jedloPoéziaŽena, rodina, deti, spomienkyPríroda a zvieratkáVzťahyPráca, dôchodok, spomienkySpoločnosťDrogyZdravie

reklama

Žena, rodina, deti, spomienky

Výber pôrodnice - pôrod prvého dieťatka v rodine

Marta Novotná

Výber pôrodnice - pôrod prvého dieťatka v rodine

Narodenie dieťatka, vždy vyvoláva v rodine radosť, šťastie a vznikajú rôzne zaujímavé situácie. Je dobré, keď si môžeme zvoliť nemocnicu a lekára sami. Niektorým sa zdá, že v Bratislave je všetko lepšie ako v okresných mestách. Mnohí tam idú s nádejou, že v bratislavských nemocniciach im hneď pomôžu a lekári robia zázraky hneď, a na počkanie. Mnohí Bratislavčania to vnímajú inak, a zdá sa im, že v nemocniciach u nich, sú lekári veľmi vyťažení a nemajú dostatok času na pacientov. Pripúšťajú však, že pre množstvo prípadov, ktoré prejde ich ambulanciami sú skúsenejší ako na vidieku. Aj mladí manželia, o ktorých píšem, sa rozhodli, že ich dieťa príde na svet v dunajskostredskej nemocnici. K tomuto rozhodnutiu sa priklonili nielen kvôli nemocnici, ale aj kvôli tomu, že v tomto meste je manžel doma. Niektorí rodáci a aj lekári v pôrodnici sa im čudovali. Skúsenosti lekárov sú skôr také, že pacienti skôr odchádzajú do Bratislavy ako prichádzajú k ním.V pôrodnici všetko prebehlo dobre. Na svet prišlo malé bábo a potešilo celú rodinu. Zhodli sa, že výber vidieckej nemocnice bol dobrý. Ako všetko prebiehalo pred, počas a po pôrode v nemocnici a aj v rodine vám opíšem.

  • 26. sep 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 447x
  • 10
Príbuzní z Austrálie na Slovensku a ich prvá návšteva u nás

Marta Novotná

Príbuzní z Austrálie na Slovensku a ich prvá návšteva u nás

Jedného dňa, ich lietadlo pristálo na letisku vo Viedni. Milka bola konečne po dlhom čase zase v Európe. Od emigrácie tu nebola prvýkrát, ale vždy keď došla, tak si to užívala plnými dúškami a vždy spomínala. Nikdy nevedela, či tu už nie je posledný krát. Predsa má už svoje roky. Po pristáti ju len pár kilometrov delilo od jej rodiska. Neprišla sama, ale prišla aj so svojou dcérou Miriam a s jej synom Adamom. Chcela vnukovi ukázať krajinu, kde sa ona a jeho mama narodili, zoznámiť ho s rodinou, aj s takou, ktorú ešte sami nepoznali, a snáď aj priučiť ho trošku slovenskému jazyku.

  • 4. sep 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 897x
  • 44
Jeden letný deň v lone prírody

Marta Novotná

Jeden letný deň v lone prírody

Slniečko hneď od rána krásne svietilo, vtáčiky spievali a zo dvora sa do chaty šírila vôňa sviežej prírody. Boli sme radi obaja, že sme nezostali doma, ale že sme rozhodli stráviť čas v prírode. Tá krása sa nedá ničím nahradiť a vyvoláva v nás krásne pocity a dodáva nám energiu. Ráno sa prihlásili naše deti, že prídu. Tak som sa pustila do varenia obeda. Verím, že to platí stále, že babkine dobroty chutia deťom, tak ako kedysi chutili aj nám. Rodinu treba utužovať a starí rodičia sú na to ako stvorení. Radi sa potešia vnúčatami, deťmi, ale aj s inými členmi rodiny a priateľmi. Najlepšie je to vonku pri vode a v lone zelenej prírody. Vždy sa na takéto spoločné stretnutia s rodinou a priateľmi tešíme a vieme, že tým stmeľujeme rodinné a priateľské vzťahy.

  • 14. aug 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 856x
  • 14
Druhá svadba, tradície, spoločenský život,...

Marta Novotná

Druhá svadba, tradície, spoločenský život,...

Mám rada svadby, ktoré zachovávajú naše tradície a nakoniec tým aj zabavia hostí. Na takej svadbe sme sa s manželom ocitli. Bola to pekná svadba a boli sme radi, že sme sa jej zúčastnili, hoci spočiatku sme váhali. Bolo to aj vďaka neodbytnému ženíchovi, ktorý prosil dovtedy, kým sme nesúhlasili. Ďalším kladom našej účasti na svadbe bolo, že sme stretli veľa príbuzných a známych, s ktorými sme sa predtým dlho nestretli.Odkedy sme na dôchodku, tak pomenej chodíme do spoločnosti a radšej sme vonku v prírode a užívame si ju a trošku si upravujeme naše vidiecke obydlie. Potom sa venujeme svojim záľubám a vnúčikom. Manžel vždy hovorí, že za viac ako štyridsať rokov sme sa dosť narobili a treba nám odpočívať a venovať sa sebe.Mladí svojou svadbou zachovali mnohé staré tradície a skĺbili ich s moderným. Páčilo sa nám to, lebo sme za to, aby moderné kráčalo  ruka v ruke s tým dobrým, starým. Takto si tradície uchováme aj pre mladšie generácie. Počas celej svadby, na počúvanie a aj do tanca, nám hrala cigánska hudba.

  • 6. jún 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 726x
  • 17
Komunikujúci a rozšantení vnuci

Marta Novotná

Komunikujúci a rozšantení vnuci

Deti sú najkreatívnejšie stvorenia medzi nami ľuďmi. Keď sú malé, tak si veľmi ľahko pomenujú každú vec a činnosť, a tak vznikajú v každej rodine nové slovenské slová. Potom sa nehnevajú, že si s rodičmi alebo inými ľuďmi nerozumejú. Hoci v terajšej dobe je moderné učiť deti aj akúsi  pomocnú, posunkovú reč, aby vedeli vyjadriť svoje potreby a aby sa zbytočne nezlostili. Keď chceme s nimi komunikovať, tak sa vždy musíme aj my naučiť, čo nám chcú deti povedať alebo ukázať. Deti obohacujú našu reč. Učíme sa aj my s dedkom. Máme dvoch malých vnúčikov, päťročného a ročného a chceme im rozumieť. Z týždňa na týždeň je to viac a viac slovíčok a aj gest. Naša dcérka nás poučí, čo malý tými gestami alebo slovami chce povedať a naša konverzácia je potom bezproblémová. Bežné slová, mama, tata, baba, toto, atď. ... sa už naučil. Okrem rozprávania, sú naši vnuci veľmi pohybliví a chcú byť aj samostatní. Nechcú, aby sme im pomáhali. To sa však niekedy nedá. Musíme ich istiť, aby sa im niečo nestalo. Hoci nám naši malí dajú zabrať, tešíme sa na nich. Sú to naše slniečka. Obľúbené miesto pre nich je okolie našej chaty, kde majú voľnosť a prírodu.

  • 10. máj 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 513x
  • 14
reklama
Spomínanie, Vianoce a naše výnimočné darčeky

Marta Novotná

Spomínanie, Vianoce a naše výnimočné darčeky

Sviatky sú už za nami a my spolu s manželom, sedíme, popíjame kávu a bilancujeme, čo nám priniesol minulý rok. Spomíname s radosťou na našich vnúčikov, deti s partnermi, na mamu, ostatnú rodinu a priateľov a na nedávne okamžiky prežité s nimi. Obaja sa pritom usmievame a ani si to neuvedomujeme. Minulý rok bol pre nás oboch veľkým zlomom v našom živote, lebo sme sa stali dôchodcami. Zaspomínali sme si na začiatky nášho nového života na dôchodku a na všetky zmeny, ktoré sme prežili v súvislosti s tým. Pomohli nám aj naši blízki, ale najviac, stretnutia s našimi vnúčikmi, ktorí nám svojou milotou a svojou láskou dodávali novú silu a elán do života. Deti a naša mamička s ostatnou rodinou nám ukazujú, že sme pre nich dôležití a že nás majú radi. Je dobré, že sme sa naučili spolu doma žiť. Predtým bol manžel pre pracovné povinnosti často preč z domu a so všetkým som sa naučila boriť sama. Teraz sme na to dvaja a obaja sme si museli zvyknúť. Zvládli sme to, lebo tam, kde je láska a porozumenie ide všetko. Oprášili sme naše záľuby a čas nám uteká rýchlym tempom. Myslím si, že takto to prežíva aj väčšina našich rovesníkov a my nie sme výnimky.

  • 11. jan 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 762x
  • 18
Vyplatilo sa mu ísť si za svojím cieľom

Marta Novotná

Vyplatilo sa mu ísť si za svojím cieľom

Mnohé deti sú už odmala ambiciózne a majú svoj názor na veci, radi sa presadzujú a vyrastajú z nich osobnosti. Keď prejavujú svoj názor, tak sa dospelým zdá, že sú drzé, tvrdohlavé, papuľnaté. Ich postoj často ovplyvňuje mnoho faktorov, medzi inými aj povaha a prostredie, v ktorom žijú. Niekedy ich tá tvrdohlavosť môže hnať aj dopredu. Môj známy bol veľmi učenlivý, slušný, múdry, ambiciózny, iniciatívny, všestranný (v oblasti humanitnej, aj prírodovednej), ale z času na čas tvrdohlavý a išiel si za svojim cieľom. Rád reprezentoval svoju školu a obec na rôznych súťažiach a často bol aj ocenený. Bol takým istým dieťaťom ako veľa iných detí v jeho veku, možno, že viac iniciatívnejší. Jeho názory sa nie vždy zhodovali s názormi rodičov a iných. Často si presadil svoje. Zdá sa však, že sa mu tá jeho tvrdohlavosť vyplatila. V spojení jeho horeuvedených predností, s odvahou a hlavne s pracovitosťou sa vypracoval a našiel také uplatnenie, o ktorom mnohí len snívajú. Aj keď si veľakrát zapríčinil problémy svojou zanovitosťou, vždy vstal, napravil, čo sa dalo a išiel ďalej. Radi si spomíname na jeho šibalstvá počas jeho študentských rokov. Jeden taký príbeh o ňom, vám napíšem.

  • 27. okt 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 748x
  • 14
Človek "z minulého storočia" a jeho postrehy zo života okolo nás

Marta Novotná

Človek "z minulého storočia" a jeho postrehy zo života okolo nás

Niekedy počuje o sebe, že patrí do minulého storočia. Nemá na tento tvrdý svet  správnu povahu. Je citlivý, skromný, ochotný každému pomôcť, neznáša bezprávie, zastáva sa ukrivdených a nežiada protislužbu. Má viniť svojich rodičov ako ho vychovali alebo má prehodnotiť svoje správanie? Ťažko povedať, veď, by to bolo proti jeho prirodzenosti. Je spokojný, keď mu niekto povie “ďakujem” alebo ho pochváli. Materiálne ohodnotenie je pre neho dôležité len do tej miery, aby v rodine slušne žili. Myslí na seba, na svojich najbližších, ale aj na cudzích. Nechápe tú častú ľahostajnosť a zlobu ľudí k sebe. Nechápe ako si môžu ľudia navzájom ubližovať. V honbe za bohatstvom  a za kariérou ničia sami seba a svoju rodinu. Vraj, pozerá a vidí a má oči otvorené. Tieto a mnoho ďalších, nižšie opísaných úvah, vysypal bývalý kolega (podotýkam, že šikovný a kreatívny, pracujúci s problémovými ľuďmi) invalid, pár rokov pred štyridsiatkou, pri našom stretnutí.

  • 11. okt 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 064x
  • 30
Drobné čriepky zo života nášho otecka

Marta Novotná

Drobné čriepky zo života nášho otecka

Práve dnes som nazrela do môjho diára a v ňom je červeným podčiarknuté, že v nedeľu je Deň otcov. Donedávna aké nezvyklé, a predsa našich otcov radi oslavujeme, lebo si to mnohí zaslúžia. Sú pre deti tak dôležití ako aj ich mamy a navzájom sa vo výchove dopĺňajú. Dobrá správa pre nás, dôchodcov, lebo práve kvôli tomu prídu k nám v nedeľu naše deti a vnúčatá. Sviatok sa nám veľmi hodí. Zídeme sa, porozprávame sa, pozabávame sa a aj urobíme nášmu oteckovi radosť. Ockovi dobre padne blahoželanie detí a vnúčikov. Často pritom zdôrazňuje, že konečne sa nezabúda na mužov. Hoci, on nezavrhuje ani ženské sviatky a rád ich s nami oslávi.

  • 16. jún 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 112x
  • 24
S milým darčekom prišla žiarlivosť

Marta Novotná

S milým darčekom prišla žiarlivosť

Príchod druhého vnúčika bol pre nás, starých rodičov a ostatnú rodinu, krásnym darčekom. Prežívali sme radosti a aj starosti so svojimi deťmi. Tí, čo už také niečo prežili, istotne vedia o aké radosti ide. Rodičovská láska k deťom je veľká, ale popri mnohých veľkých starostiach si ju akosi nemôžu vychutnať. Láska starých rodičov je o trošku spokojnejšia a viac si ju užívajú.V predsviatočných dňoch sme v rodine riešili žiarlivosť, a to nie takú “dospelácku“, ale takú milú a malú, nášho malého vnúčika. Očakávali sme do rodiny ďalšieho vnúčika, a to bol taký malý kamienok úrazu pre nášho prvorodeného vnúčika Matúška. Keď sme mu oznámili, že bude mať  pod stromčekom bratčeka, tak nám odpovedal, že nechcem a málokedy sa chcel s nami o ňom rozprávať. Nečudovali sme sa mu, lebo dovtedy bol jediný vnuk v našej rodine a bol najmladší a bol stredobodom pozornosti. Všetci sme ho celé štyri roky ľúbili a rozmaznávali. Bol to pre neho veľký zlom v jeho krátkom živote, a preto sme sa ho snažili  na tú milú, ale pre neho ťažkú udalosť, pripraviť.

  • 16. feb 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 377x
  • 25
reklama
Výborný nákup alebo nie je kvet ako kvet

Marta Novotná

Výborný nákup alebo nie je kvet ako kvet

Boli sme na domácom pikniku u známych. Rozoberali sme všeličo a reč prišla aj na to, že kto si vie čím urobiť radosť. Išlo hlavne o to, čím si vylepšíme náladu, keď nás naša polovička alebo niekto iný nahnevá. Mudrovali sme jeden cez druhého a každý mal iný liek na radosť. Zhodli sme sa, že to závisí od človeka aký je a čomu dáva prednosť. Možnosti je milión. Niekto sa vyberie do kina, divadla, na koncert, niekto siahne po výbornej knihe, iný zasa športuje, hrá na hudobnom nástroji alebo spieva. Sú aj takí, ktorí kutia venujú sa domácim prácam alebo radi pečú a varia. Už aj predtým som od jednej známej počula, že keď ju doma nahnevajú vezme kabelku a ide si niečo pekné na seba kúpiť. Na tomto domácom žúre mi moje priateľky potvrdili, že aj oni radi nakupujú a rady si tým vyplnia voľnú chvíľu. Vraj si spoja príjemné s užitočným. Zároveň nás pobavili príbehom z ich spoločného nakupovania v jednom bratislavskom obchodnom dome.

  • 15. sep 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 488x
  • 12
Najkrajšie prázdniny

Marta Novotná

Najkrajšie prázdniny

Chodila som do tretej triedy základnej školy a môj brat do druhej triedy. Nikdy sme neboli cez prázdniny preč od našej mamičky. Prázdniny sme trávili vždy doma alebo u otcových rodičov, ktorí bývali o dve ulice ďalej od nás. Zriedka nás rodičia vzali na výlet. My sme sa však nesťažovali, mali sme veľký dvor, záhradu, veľa kamarátov a dobrých rodičov.

  • 3. aug 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 656x
  • 20
Neľahký život Alicky, okorenený činmi darebákov v našej spoločnosti

Marta Novotná

Neľahký život Alicky, okorenený činmi darebákov v našej spoločnosti

Niekedy je to ťažké pre človeka, čo mu osud na plecia naloží, najmä, keď má veľké zdravotné problémy a je od mala invalidný. Napriek tomu musí pracovať a začleniť sa do spoločnosti, aby mohol vôbec existovať ako riadny človek. Nestačí, že má tieto problémy, osud mu nie je naklonený a zdoláva jednu prekážku za druhou a isto ťažšie ako zdravý človek. Mnohé problémy by pre človeka nemuseli existovať, keby medzi nami nežili darebáci, ktorí nám otravujú život. Osudom jednej invalidnej, ale napriek tomu veľmi dobrej, húževnatej a pracovitej ženy, Alicky, bývalej kolegyne, sa budem v tomto článku zaoberať.

  • 7. júl 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 862x
  • 18
Zaujímavé spolucestujúce, mladé, ale rozdielné

Marta Novotná

Zaujímavé spolucestujúce, mladé, ale rozdielné

Keď cestujete vlakom,  dozviete sa často veľa zaujímavého o ľuďoch, o ich osudoch. Niekedy je zaujímavé sledovať ľudí ako sa správajú a ako sa prejavujú. Moju kolegyňu zaujímajú osudy ľudí a hlavne mladých ľudí, keďže takých vychováva doma. Cestou vlakom zažije rôzne zaujímavosti a vypočuje si zaujímavé rozhovory. Vybrala som si jej rozprávanie o dvoch mladých dievčatách, cestujúcich spolu s ňou vo vlaku. Zaujal ma ich rozdielny postoj k životu a ich názory. Ako jej cesta vlakom prebiehala a čo ju zaujalo na spolucestujúcich dievčatách, vám v nasledujúcich riadkoch priblížim.

  • 4. mar 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 258x
  • 104
Správni starkí a náš krásny život s nimi

Marta Novotná

Správni starkí a náš krásny život s nimi

Naši starkí, otcovi rodičia, už pár rokov nie sú medzi nami, ale vždy na nich rada a s láskou spomínam. Myslievam  na naše návštevy u nich, na ich múdrosti, na ich spomienky na ich rodičov, mladosť, ale aj na ich výborný mastný chlieb, posúch, koláče, domácu klobásu, slaninu, a na iné. Bývali na konci našej dediny. Za ich domom sa už rozprestierali šíre polia, v lete zelené a v zime pokryté krásnym bielym snehom. Starkí boli vždy veľmi čulí a pracovali od rána do večera, či už v dome, okolo domu alebo v záhrade. Vstávali obyčajne o piatej a chodili spávať po zotmení. Nepamätám sa, žeby naši starkí bývali vtedy chorí. Babka hovorievala: “ Čo aké choroby? Čo aká staroba? To sú taľafatky. Človek je tak starý ako sa cíti. Treba všetko v dome a okolo domu obriadiť. My, robíme, aby sme žili.” Dedko, málovravný, jej len pritakával, lebo hlavou rodiny bola vždy babka. Výborne zorganizovala všetku prácu v dome, okolo domu a záhrady. Bolo jej veru neúrekom.My, malí sme sa okolo nich tmolili, ale ich rečiam sme v tom veku veľmi nerozumeli. Predsa sa nám ich slová vryli do pamäte a dnes si ich často pripomínam.

  • 14. feb 2011
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 537x
  • 32
reklama
Najväčšie zázraky starých rodičov

Marta Novotná

Najväčšie zázraky starých rodičov

Každá stará mama a starý otec sa teší svojím deťom a vnúčatkám. Hoci majú veľa záľub, majú veľa aktivít, priateľov, ich deti a vnúčence sú pre nich nadovšetko. Každý vek dieťatka je niečím pekný a zaujímavý. Napríklad je milé, keď sa malé učí rozprávať a starí rodičia mu nie vždy rozumejú. Vtedy potrebujú tlmočníka, mamičku. Vnúčatka pomaly vedia, ako sa majú usmievať a ako si majú získať to, čo si práve želajú. My, starší sa niekedy čudujeme, čo sa to v tej milej hlavičke odohráva a na čo to maličké myslí. Práve takýto vek má náš krásny a milý vnúčik. Úplne sme z neho uchvátení a vždy sa tešíme na jeho návštevy. Niektoré milé príbehy nášho malého vnúčika, ktoré sa stali počas jeho života, vám priblížim.

  • 14. dec 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 297x
  • 20
Zľakli by ste sa, keby sa vám také niečo stalo?

Marta Novotná

Zľakli by ste sa, keby sa vám také niečo stalo?

Ja by som sa isto aspoň v jednom prípade zľakla, aj keď som v mladšom veku. Naša starká, pár rokov pred osemdesiatkou, býva v malom meste, ktoré je vzdialené od nás viac ako sto kilometrov. Na svoj vek je ešte čiperná a samostatná. Veľmi ju obdivujem pre jej skromnosť, usilovnosť a životnú múdrosť. Má svoj okruh priateľov a svoje záľuby. My by sme už boli radi, keby bývala tu u nás, aby sme sa o ňu nebáli. Ona však nechce o tom ani počuť. Hovorí, že nás rada vidí, ale ona má svoj život a my svoj. Pravidelne si telefonujeme, minimálne raz za týždeň, resp. sa navštevujeme. Vtedy mi rozpovie všetky zážitky a rada sa vyrozpráva “na celý týždeň“. Niekedy som z nich zhrozená a o to viac sa o ňu bojím. Tak sa stalo aj tento týždeň, keď mi zavolala a rozpovedala mi nasledovné príbehy, ktoré zažila za jeden deň.

  • 17. nov 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 766x
  • 29
Detské sny a detské hry na skutočnosť

Marta Novotná

Detské sny a detské hry na skutočnosť

Často spomínam na detstvo prežité s mojim bratom a rodičmi v našom rodinnom dome, na dedine. Boli sme ešte malí, v predškolskom veku. Otecko pracoval a  mamička bola s nami doma. Pracovala v záhrade, v našom veľkom, rodinnom dome a starala sa o nás. Vždy, keď musela niekam odbehnúť, niečo vybaviť alebo nakúpiť, poučila nás ako sa máme správať. Najskôr sme sa hrali, ale neskôr, keď nás hračky omrzeli, vždy sme vymysleli niečo iné. Naše malé hlavičky si mysleli, že sme dobrí a vieme sa pekne hrať. Tešili sme sa vždy na to ako nás za našu činnosť pochvália.  Mysleli sme, že všetko, čo robíme je dobré. Nie, vždy, to bolo tak ako sme si mysleli a veľakrát sme postvárali nerozumné veci. Mamička sa istotne vždy trošku hnevala alebo sa trápila, ale málokedy nám to dala znať a málokedy na nás zvýšila hlas. Skôr nás vždy poučila. Radi sme mamičku počúvali a často nás mrzelo, že sme na to neprišli my. Svojimi vymyslenými hrami sme si často chceli splniť náš detský sen. Tak to bolo aj v jeden deň, o ktorom napíšem v nasledujúcich riadkoch.

  • 9. júl 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 093x
  • 38
Deti a naše škôlkarské roky... Nezabudli sme na to akí sme boli?

Marta Novotná

Deti a naše škôlkarské roky... Nezabudli sme na to akí sme boli?

Často počúvam od svojich rovesníčok: “Ach, tie dnešné deti aké sú zlé, aké sú drzé, .... Hádam zabudli už na to akí sme boli my. Isto, zabudli. Myslím si, že každá doba prináša svoje a deti sa musia každej dobe prispôsobiť a nielen deti. My, starší si už často nevieme zvyknúť na tie novoty, a z nervozity sa mnohokrát uchyľujeme k posudzovaniu neporovnateľného. Keď moja mamička rozpráva o svojom živote, tak jej moje deti a jej  vnúčatá hovoria: “Babka, veď to je ako z rozprávky.” Podobne je to, aj keď rozprávame my s manželom. Zdá sa im, že naše životy boli spokojnejšie a menej nervózne. Ktovie? Je však isté,  že deti sú v každej dobe rovnaké, len prispôsobené životu v spoločnosti, v ktorej žijú. Niektoré sú živé, niektoré nezbedné, niektoré tiché a niektoré výrečné,... Záleží len na tom ako ich formujú rodičia a naša spoločnosť. Ako to bolo kedysi v škôlke v našej dedine a akí sme boli, môj o rok mladší brat a ja, pred mnohými rokmi v škôlke, vám porozprávam v nasledujúcich riadkoch.

  • 20. jún 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 187x
  • 34
Niekedy všetkých vystrašil a niekedy zase pobavil

Marta Novotná

Niekedy všetkých vystrašil a niekedy zase pobavil

Aj vám sa stalo, že váš malý synček alebo dcérka, vás chceli zastúpiť a chceli jednať ako dospelí? Naším príbuzným sa to stalo. Mali dve deti, dcérku a o rok mladšieho synčeka. Malý štvorročný chlapček bol kreatívny a pohyblivý, vždy niečo vymyslel a vždy niečím ohúril celú rodinu a niekedy aj dedinu. Ako malý bol guľatučký a pri jeho šibalstvách mu to pridávalo na komickosti. Sníval ako každý malý chlapec o svojom budúcom povolaní a kopíroval správanie svojich rodičov a stváral rôzne nezbedníctva. Istotne by ste ho teraz nespoznali, lebo vyrástol na vysokého fešáka a život mu nadelil celkom iné a zaujímavé povolanie a rodičia sú na neho hrdí. Aktérom nasledovných príbehov bol práve on.

  • 7. jún 2010
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 383x
  • 30
reklama
SkryťZatvoriť reklamu